Citater

Nu er det jo et stykke tid siden jeg har skrevet sidst, så modsat hvad jeg plejer, så vil jeg begynde med ungernes citater:

Anders: “Mor, trænger du ikke lige til et kæmpestort smækkys ?” (5/12-13)

Mor: “You’re wellcome – hvad betyder det?”

Anders: “Ingen årsag. – og det betyder så ‘vel bekomme’.”

Nogen har nok set rigeligt med “Dora” på NetFlix 🙂 (nov. 2013)

Anders: “Mor, du er den smukkeste og den sødeste mor i hele verden.” (10/11-13)

Og så er der lige denne snak fra spisebordet hvor vi snakker om at mormor og morfar er begyndt på en 0-gluten, 0-kulhydrat, og 0-sukker kost. Når børnene kommer over er det derfor slut med slik og is.

Ronja: “Vi må heller ikke få is mere.”

Freya: “Til gengæld må vi få kolde ærter.”

– det var da altid godt. 🙂

Siden jeg skrev sidst for 3 mdr. siden har vi overstået et efterår hvor der har været fart på for os alle sammen. Ronja og Freya har begge fart på i skolen, og de bliver rigeligt udfordret når vi hjemme tager højde for de fritidsaktiviteter vi også gerne vil have de passer.

Både Ronja og Freya læser nu alt de kommer i nærheden af. Sangbøger, blade, skilte, indholdsfortegnelser, ingredienslister, … Det er fint. Jeg kan mærke at de lærer af det hele.

Anders har skiftet stue fra gul til grøn. Han er nu 4½ år, og kan potentielt set komme i skole fra han er 5,2 år. Men lad os nu se.

Ronja er fyldt 10 år. Og hun er den den største i sin klasse. Vi kan også mærke at vi har en pre-teenager i familien. Men heldigvis er der gode sider ved at have en stor pige i familien. Det er dejligt, når vi pludselig hjælper hinanden med at lave aftensmad. Eller når hun kan sætte ord på hvad hun tænker. Eller hun lige skriver en besked på køkkenbordet om hvor hun er gået hen.

Freya har været på kunst skole her i efteråret. Det har gjort meget ved hendes malerier. Hun elsker at tegne og male, og kan gøre det længe uden at spørge eller skulle have input. Hvis man mangler en gave til hende så falder papir, pensler, eller farver altid i god jord. Og det passer bare godt med hendes kreative hjørne, fordi hun “plejer” se ting på en helt anden måde end os andre, så tit kan vi bare grine fordi hun kommer med nogle andre vinker :-).

Tilbage er vist bare at ønske en ‘glædelig jul’,

– Jesper

Udgivet i Uncategorized | Kommentarer lukket til Citater

Igang efter sommerferien

Vi er kommet igang efter sommerferien. Det har været en dejlig sommer, så det kan godt være at det er derfor at sommeren rammer ekstra hårdt.

Jeg har lige startet med at “rydde op”. Hackere (eller bare nogle skiderikker) havde været inde på siden og havde rumsteret rundt. Det nytter ikke noget at brokke sig over dem, det var min egen fejl.

Det eneste gode der var at sige var at de standard komponenter jeg havde brugt ikke var berørt. De var godt nok opdateret til at holde dem ude.

Vi havde 3 ugers ferie sammen, og Linda havde 4 uger. VI var hjemme noget tid, havde en uge på Kreta, og en uge i sommerhus. Dejligt, dejligt, dejligt.

Det er ikke sidste gang vi er på Kreta. Søde mennesker, varmt, og gode omgivelser. Næste gang bliver det nok i lav-sæsonen. Jeg ville nyde at komme på den sydlige del af øen, og have en cykel. Der er så utroligt smukt.

Vi havde ved et tilfælde fået booket tur samtidig med Dorthe og Jacob ( http://www.gufle.dk ), så dem nåede vi også lige at se. Det går bare fint med at lege Christoffer/Kathrina og Anders/Freya/Ronja. De fandt fisk ude i vandet, og en anden dag legede de i poolen. Det er dejligt når de bare kan “falde i hak” og fortsætte fra hvor de sluttede sidste gang. 🙂

I sommerhuset var det bare afslapning, og være sammen om spil, ture, og hygge. Vi har fået cykler derude, og jeg troede jo at jeg skulle hjælpe Anders med at cykle. Men efter de første par gange kørte han fra mig, og nu kan jeg vist bare koncentrere mig om at lære ham færdsels-reglerne, så der ikke sker noget slemt. 🙂

Ronja og Freya er jo stoppet i SFO’en. Det går fint; vi har fået “afstemt nogle forventninger” om hvem man kan tage med hjem efter skole, og hvordan det skal aftales. Men de har det godt med det og det fungerer nu.

Ronja og Anders er begyndt til fodbold igen. De hygger sig med det, og vi støtter godt om det.

Freya begynder til gymnastik om et par uger, og så skal hun begynde til kultur-skole.

Det er dejligt at de kan mere nu. De er blevet glade for at tage på biblioteket. Der er lektiecafe, og det låner både bøger og film nu. Heldigvis har de fået deres egne lånerkort, fordi jeg tvivler på at de kommer til at aflevere alle bøgerne til tiden ;-).

De bliver store alle 3. Jeg skal have købt 5 nye cykler inden længe. Alle 3 unger skal have nye cykler, og så skal vi have 2 nye til sommerhuset.

Anders har fået en kæreste i børnehaven. Hun hedder Celina. Han er også lidt kæreste med mor :-). Han vil gerne kysse med mor, men ikke med Celina, fordi hun kysser så vådt. Celina er meget sød. Nogen gange vil hun gerne lege, nogen gange ikke.

Her til aften lavede Freya et af sine små rim; jeg har ingen anelse om hvor hun får dem fra. Men jeg håber hun bliver ved med at finde dem. Hun knipser med hænderne over hovedet, og siger: “Lampen venter spændt” (vender rumpen til og ryster bagen, som kun Freya kan) “og numsen den er tændt”.

Det er jo Linda’s og min bryllupsdag i dag. Vi har aftalt at det skal være med “ekstra mange kys”. Anders bliver lidt jaloux. Han siger: “Mor er også kæreste med mig. Jeg elsker at kysse med dig mor.” 🙂

Det var det for denne omgang.

-Jesper

Udgivet i Uncategorized | Kommentarer lukket til Igang efter sommerferien

Linda færdig med høremodulet

Så er Linda blevet færdig som Tale- og Hørepædagog. Vi er glade for at have hende lidt hjemme igen, og det er dejligt at alting ikke længere bare er “goddag og farvel”. At hun så også fik en glimrende eksamen er bare et plus.

Jeg har tabt mig 13 kg. og jeg er begyndt at løbe igen. Det tør jeg godt skrive fordi jeg gik på kur i November 2012, og efter at jeg havde tabt 10 kg. i april prøvede jeg at begynde at løbe igen. Det gik forbavsende godt. Jeg fik ikke ondt i hverken hofte eller knæ sådan som jeg havde de andre gange jeg har “prøvet til”. Så det har været en fornøjelse.

Jeg taber mig ikke så meget af det men det er heller ikke vægten der lige nu er det vigtigste. Det er at jeg har det godt. 🙂

Men jeg har meldt mig ud af 100+ kg klassen, og sådan skal det blive ved med at være.

Vi har nu meldt Ronja og Freya ud af SFO’en. De går hjem hver dag fra skole, og laver nogle af deres lektier. Der er børn i nabolaget, og hvis de går et sted hen sender de en SMS. Det er dejligt at det er kommet dertil. 🙂

Anders er også blevet større. Han vokser meget, og syntes stadig at han bestemmer det hele. 🙂 Det gør han også. 🙂 Men vi forsøger at dele tiden ligeligt.

Freya har fødselsdag i næste uge. Det glæder vi os til, der kommer 15 piger fra klassen, og Freya mangler stadig at finde ud af om hun vil have pigerne fra vejen med også.

Jeg har en stak citater liggende:

Anders: “Jeg kan ikke tåle at blive kysset.”

– Efter at jeg (Jesper) kyssede Ronja og ham meget, og Ronja sagde “Ad”.

—-

Linda spørger Anders:

Linda: “Hvad skal du være når du bliver voksen?”

Anders: “Være sådan en der sælger is og slik.”

—-

Anders: “Jeg ved godt hvad bestikkelse betyder. Det er når manfår ‘kør-rundt-øjne’, og ‘op-og-ned’ mund.”

Linda havde svært ved at holde masken.

—-

Freya vågner om natten og griner og griner. Vi troede at nogen græd, men hun skralder griner. Hun siger at kom til at tænke på jordbær i Ronja’s hoved, altså at nogen kastede det på Ronja. Bagefter kom hun til at tænke på hvad nu hvis det var bananer.

Hun kunne intet huske dagen efter. 🙂

—-

Ronja, Freya, og Anders har gang i en god mor-far-barn leg, og Ronja siger:

“Jeg har 3 børn, og det er totalt-hårdt.”

Vi grinte.

—-

Jeg tror det var det.

– Jesper

Udgivet i Uncategorized | Kommentarer lukket til Linda færdig med høremodulet

En lille app til at hente og sikkerhedskopiere billeder

Så har jeg lige en alternativ ting.

Jeg har i et stykke tid irriteret mig over at det er så “svært” at hente billeder fra sit digitale kamera. Jeg har derfor lige brugt et par nætter på at lave en lille app til at gøre det med.

Den vedhæftede app, vil gøre flg. når du har den installeret og starter den:

1. Spørger dig efter at du har forbundet dit kamera med USB forbindelsen.

2. Kopierer alle billeder og film, til dit ‘Billed’ bibliotek, med 1 folder for hver måned du tog billederne.

Når du har gjort dette, kan du lige trykke på “Sikkerhedskopi” knappen, som kopierer alle dine billeder fra ‘Billeder’ over på et SD-kort/Memory stick/USB harddisk.

Så kan det vist ikke være nemmere.

Prøv det lige af på nogle billeder du ikke ville være ked af at miste første gang, ikke!? Der er lidt forskelle i USB forbindelsen, og jeg håber jeg har ramt alle forskellene, men man ved aldrig.

Kamera_1

Kommentarer modtages gerne på jesper.lorentsen@gmail.com

-Jesper

Udgivet i Uncategorized | Kommentarer lukket til En lille app til at hente og sikkerhedskopiere billeder

Efter en dejlig weekend

Linda er begyndt at læse. Hun er ved at tage ‘høre modulet’ også. Jeg tror det nok skal blive godt men det kommer nok til at tage lidt tid for hende.

Vi har begge travlt på vores arbejde. Jeg har en masse ting der kommer; det er lidt spændende fordi jeg syntes vi gør nogle ting som er anderledes end hvad jeg hører fra andre penge-institutter, og fordi jeg kan se at vi “flytter noget” for rådgiverne. Vi sparer dem altså for meget tid og gør nogle ting som i mange tilfælde ville være umuligt for dem at løse på andre måder.

Så jeg føler altså lige nu at jeg er i “flow”, men det betyder også at jeg har lidt rigeligt at lave :-).

Ungerne har lidt meget at se til i skolen. Jeg kan mærke at de er trætte. Jeg glæder mig, også for dem til vinterens fritidsaktiviteter er færdige, og de kan begynde at komme lidt ud i stedet for.

Vi er lige kommet ud af en god weekend. Vi var i sommerhuset, til Nete’s fødselsdag. Linda og jeg havde et gavekort på en hotel-overnatning, som vi fik brugt denne weekend. Vi var i Holstedbro. Det kan anbefales. Der er meget kunst og vi nåede at se en masse. En rigtig god butiks-, restaurent-, cafe-, og kunstby. Og så alene det at have tid til at være sammen uden børn betyder jo en masse.

Men det var også hyggeligt i sommerhuset.

Da jeg er ved at putte Anders og vi ligger og læser, finder jeg i en Totte bog et billede af hvordan man kan lave en borg ud af mælkekartoner:

Anders: “De der kasser hedder bøtter.”

Mig: “Der er mælk i dem. Hedder de så mælke-bøtter.” 🙂

Anders kigger luret på mig, og så griner vi.

Da Linda en dag henter Anders har han ikke tid til at komme hjem, fordi han leger med sine kammerater. De har fået nye navne. Det er så “Fætter Frederik” der har fået nye venner. De hedder “Fætter Silas”, “Fætter Anders”, og “Fætter Mads”.

Til næste gang,

Jesper

Udgivet i Uncategorized | Kommentarer lukket til Efter en dejlig weekend

Efter jul og nytår

Ja, der går længere og længere imellem at jeg får skrevet. Det er altså ikke af ond vilje, og det er heller ikke fordi jeg bevidst vælger det fra. Men jeg tænker bare ikke så meget på bloggen. 🙂

Vi har hygget og her i bunden af december. Vi har godt nok haft meget at lave, men vi har holdt jul hjemme, og ungerne har nydt det. Vi var også hjemme til nytår, og det har vi alle 5 nydt. Ungerne stod op dagen efter nytår kl. 10.45 f.eks.

Ronja er jo blevet 9 år. Det betød at vi mente vi lige så godt kunne fravælge den fødselsdag vi “plejer” at holde og så i stedet holde en aftenfest for hende. Det gik også fint, det er jo nogle dejlige unger hun går i klasse med. Men de larmer.

De følte sig hjemme fordi de legede, og løb, og legede, og larmede. Jeg er glad for at vi har et stort hus, så de kunne blive sprede noget ud.

Vi havde lavet noget snack-mad til dem, og stillet en computer op som de så kunne spille musik på. Klokken 19.00 tændte vi så fjernsynet og de kunne se Disney Sjov.  Så det var en god og sjov aften, men det var højt. Ronja vil nok huske den fødselsdag for at hun fik en telefon. Det tror jeg hun er glad for.

Freya går jo stadig i 1. klasse. Hun er skiftet til det “hurtigste” hold i både dansk og matematik. Vi kunne godt mærke at hun savnede udfordringer, men nu kan vi også mærke at “hun får lov”. Så hun har nok de udfordringer hun eftersøgte nu. Hun er stadig meget kreativ, og hun leger meget, og med flere forskellige. Hun er en glad pige.

Anders er skiftet til gul stue (den mellemste stue i børnehaven). Han er stadig noget genert, og det er stadig ikke alle pædagogerne i børnehaven han henvender sig til. Han er dog eminent til både at snakke og til at lege. Han kan lege alene i timer, men han foretrækker at lege med sine venner (det er hvad vi får at vide). Han er begyndt at snakke om bogstaver, og jeg er sikker på at pigerne nok skal “fylde på ham”.

Citater (mest fra Anders 🙂 ):

Anders (i december måned): “Hvorfor må man kun tage 1?” (red.: af chokoladerne i kalenderen)

Mor: “Fordi ellers er der ikke nok helt til jul.”

Anders: “Hvorfor siger de voksne altid det.”

En morgen hvor sedlerne i under-bukserne har drillet Anders:

“Mor nu har jeg læst hvad der står på sedlen. Nu vil jeg gerne klippe den af.”

Anders og far er til “jule-kaffe” i børnehaven:

Far: “Vil du ikke med ud og vise mig børnehavens juletræ?”

Anders: “Du kan selv gå ud og se det, så skal jeg nok passe på din kaffe imens.”

– Jeg vil gætte på at han også passede på pebernødderne ved siden af.

Far: “Hvad ønsker du dig i fødselsdagsgaver.”

Anders: “Dappe-klip-klapper.”

Far: “Nå, hvad bruger man sådan nogen til.”

Anders: “At skifte retning på en prik.”

Jeg var flad af grin.

I et kælent øjeblik med knus og kram med mor:

“Du er min lækre, lækre stjernemor…”

Så sådan er det hos os. Her til foråret bliver det lidt hårdt. Linda skal starte på et kursus, indtil maj. Samtidig med at hun har fuld tid.

Det kommer til at fylde noget for os. Men det skal nok gå. Vi hjælper hinanden så meget vi kan.

Vi har fået monteret solceller så vi nu laver vores egen strøm. Jeg ved godt at det er fjollet, men det betyder at jeg er glad hver gang solen skinner. 😉

-Jesper

Udgivet i Uncategorized | Kommentarer lukket til Efter jul og nytår

En lille opdatering

Så er det sket igen, det er meget lang tid siden jeg har fået skrevet.

Vi har 3 børn der er ved at blive store. Ronja er begyndt at være mere selvstændig, og vi skal passe på ikke “bare at fortsætte” som vi gør med de andre. Hun har brug for at blive sluppet mere fri.

Freya rykker lidt i skolen. Jeg tror at hun gerne ville mere end hun gør idag. I hvert fald så er hun vældig med på at lave opgaver og læse. Vi kan godt mærke at hun har se efter når Ronja har læst.

Anders er i dag startet på gul stue (mellemste hold) i børnehaven. Han har taget det pænt, selvom han er en meget forsigtig en. På det sidste syntes jeg han er blive lidt mere rolig, der er lidt længere mellem hans vredes udbrud. Men jeg glæder mig stadig til den tid kommer hvor han finder ud af at forklare sig, og så glæder jeg mig til at hans “latens tid” bliver mindre. 🙂

Men ellers så har vi det fint. Vi har travlt. Ungerne er i fuld gang med deres fritids-ting. Ronja: håndbold + gymnastik; Freya og Anders: gymnastik. Det betyder at vores eftermiddage som regel er fyldte.

Vi har lige bestilt solceller. Jeg glæder mig til at se dem på taget. Det bliver et 6.500 kWp anlæg. De er jo blevet bestilt pga. økonomien, men jeg kan rigtig godt lide den “grønne” profil også.

Citater:

Ved morgenbordet rækker Anders tungen ud af munden, og han har lige spist yougurt:

Anders: ‘Se lige min tunge.’

Far: ‘Ja, den er meget lang.’

Anders: ‘Den er hvid. Jeg har lige spist yoghurt.’

Hvordan havde han lige tænkt på det ?? 🙂

Anders render ude i sandkassen i børnehaven uden sko på, og det er ikke den eneste gang han har gjort det:

Pædagogen: ‘Hvor er dine sko henne?’

Anders: ‘De er stjålet.’

Det citat kommer vi nok til at høre til afslutningen i børnehaven. 🙂

Aftentandbørstningen er lidt hård denne aften for Anders, han hyler noget over at få børstet tænder. Jeg forsøger at bruge “omvendt psykologi”.

Far: ‘Du vil jo ikke have børstet tænder.’

Anders: ‘Jo, det vil jeg. Du skal børste mine tænder mere.’

Og så måtte jeg børste hans tænder igen. Denne gang uden hylen.

Freya og mor sidder og spiller 31. Freya vinder.

Freya: ‘Det er fordi jeg er så god til at regne.’

🙂

Ronja har været så obs på at det hun siger ikke bliver skrevet ned, så vi er lidt forsigtige med at skrive noget.

-Jesper

Udgivet i Uncategorized | Kommentarer lukket til En lille opdatering

Efter en god ferie

Så er ferien ovre og vi er tilbage. Det har været 3 gode uger. Den første uge blev brugt hjemme med at gøre rent; anden uge blev brugt i sommerhuset, og sidste uge her har været brugt på ferie med mormor/forfar og Lasse & fætter-folket i Bulgarien. Det var mormors 60 års fødselsdag vi holdt, og jeg må sige at vi hyggede os gevaldigt. Jeg tror aldrig jeg har lavdet så lidt en hel uge. Det var lige ved at være for meget de sidste dage.

Ungerne (alle 3) gjorde brug af poolen og den gratis isbar hele ugen. Ronja og Freya fik lært  at svømme uden hjælp, og Anders var ikke bange for at “svømme” rundt, bare vingerne var på. Ronja er brun som lys chokolade. Freya viste at hun afgjort var modig til at svømme. Og Anders billiererede bare med at klare alt så godt, selvom han ikke er større.

Anders rykker meget lige i tiden. Måske skal vi lige passe lidt på fordi han jo er en lidt følsom dreng. For det første har han jo smidt bleen. Det skete i sommerhuset, og bortset fra den første klage over at han ikke fik ble på, så har han klaret det i stiv arm. Da vi så nåede til Bulgarien så fik han 1 efter 1 smidt sine 4 sutter væk. Så nu er han også sutte-løs.

Det tager lidt mere på ham, og jeg er ret sikker på at han har sørget over den i 3 dage nu. Men han er en stor dreng og det skal nok gå.

Anders i sommerhuset. Han er sur og siger vredt: “Så flytter jeg bare hjemmefra.” Mor: “Hvor flytter du hen?” Anders: “Hjem til Auning!”.

Anders i Bulgarien. Lidt sippet med toiletterne, efter han har været med far på herretoilettet og var nødsaget til at tisse i urinalet. Anders til Mor: “Er det her pige-toilettet?” Mor: “Ja”. Anders: “Jeg vil ikke tisse på urinalet. Det lugter og det larmer.” (Mens han rynker på næsen.)

Mere Anders fra Bulgarien. Han er træt og vil have sin sut. Mor siger, at han må få et knus i stedet. Anders lidt fornærmet: “Du har heller ikke givet mig nogen knuser i dag.” Mor: “Så må du hellere have et knus mere.”

Freya piber fordi hun har ondt i storetå-en og lilletå-en: “Jeg har ondt som det blå i et grønt æble.” – teknisk set ikke forkert, men …

Ellers har jeg været overrasket over hvor dejlige unger vi har. De har leget sammen i 3 uger nu og der har været minimalt med problemer. Og der har ikke været noget med at holde nogen ude, eller at de store ikke ville lege med Anders. Imponeret.

– Jesper

Udgivet i Uncategorized | Kommentarer lukket til Efter en god ferie

Dagens gang

Der er gået lang tid og jeg har forsøgt at samle lidt sammen til en post. Ungerne har lige fået sommerferie. De skal i SFO her de næste uger, og jeg håber der kommer til at være nogen legekammarater til dem. Vi har haft lidt travlt de sidste uger. Faktisk ved jeg ikke hvor både maj og juni er blevet af. Jeg er kun lige nået til april. Bortset fra det, så skal vi ikke klage.

Ronja har sluttet 1. klasse. Hun er en god læser, men har ikke set lyset med at det er spændende at læse. Det kommer, hvis/når det kommer, vi presser hende ikke.

Freya skal i 1. klasse næste år. De skal splitte klassen op næste år. Hun har fået at vide hvem hun skal i klasse med. Det bliver godt for Freya. Jeg tror hun syntes der har være meget larm i klassen. Jeg tror hun kan læse. Hun kan sagtens læse de første sider i Ronja’s læsebog, og hun kan også læse lidt andre bøger. Bare de ikke er for svære.

Anders har indtaget børnehaven. Han hygger sig og leger nu ikke bare med Silas, men også med nogle af de andre børn. Det er dejligt at se. Han er stadig genert når de har samling, men han er meget glad for børnehaven. Han er blevet god til at køre på Mooncars, og hygger sig med puslespillene. Han er kun lige begyndt at tegne, og han fortæller hvad det er han tegner (men vi kan altså ikke se hvad det ligner :-)).

Derhjemme synger Anders meget. Spontan sang. Han kan huske sange fra den ene ende til den anden, og han kan tælle til ca. 25 (springer konsekvent 19 over). En aften fablede han om at han gerne ville lege med Ronja og Freya; Ronja skulle være hest, og Freya en kat.

Citater:

En morgen har Anders endnu ikke tisset: Linda: “Vil du ikke tisse på potten?” (Anders: “Nej!”) Linda: “Vil du så ikke tisse på wc’et?” Anders: “Jeg vil ikke tisse noget som helst.”

Vi havde fået jordbær-lagkage hos farmor. Anders: “Det er en mægtig dejlig jordbær-lagkage.”

Jeg henter Anders i børnehaven, og siger: “Hvilke sko skal du så have på?” Anders: “Ikke nogen. Du skal bære mig.” (Han blev ikke båret den dag :-). )

Ronja har også nogle blomster. En eftermiddag siger hun: “Jeg er overfølsom for kattehår, hundehår, og Freya hår.”

To/tre morgender har de fået lov til at få mælk med honning, fordi de har ondt i halsen. Ronja er sød og vil give mælk og honning til Anders: “Anders vil du have varm mælling og holk.”

Det var dagens lektie. 🙂

-Jesper

Udgivet i Uncategorized | Kommentarer lukket til Dagens gang

Neutrinoer – pressekonference hos CERN i juli

Ja, CERN har annonceret at de den 4. juli 2012 vil holde en pressekonference om Higgs partiklen. Jeg er spændt på at høre hvad de vil fortælle. Baggrunden er at de jo har arbejdet på at samle materiale til at afgøre om der findes en Higgs partikkel eller ej.

Hvorfor er det interssant?

Tja, lige nu ved vi bare at vi tager fejl et sted. Den model vi har for universet kalder man “Standard Modellen” (beskrevet her i “læse let” udgave). For at modellen passer skal vi have:

1. masseløse neutrinoer (de må ikke veje noget)

2. en Higgs partikkel, som er “tung”

Lige nu har man forskellige problemer med både neutrinoerne og Higgs’en.

Neutrinoerne ser nemlig ud til at have en masse, og der er ikke nogen som har bekræftet at de har fundet Higgs’en og bestemt hvor meget den vejer.

Man har de sidste ca. 10 år ment at neutrinoerne måske har en masse alligevel, selvom man ikke kunne forklare det med modellen. Det ved man fordi neutrinoerne ser ud til at skifte “familie”. Elektron neutrinoer bliver til myon- eller tau-neutrinoer når de kommer fra solen. Den eneste måde dette virker til at kunne lade sig gøre er hvis neutrinoerne vejer noget.

Flere gange har forskellige grupper forsøgt at måle om neutrinoer lavet i reaktorer på jorden også skifter familie. Første gang jeg så dette var i 2005, men det er forsøgt igen i 2012. Men indtil videre ser det ud til at neutrinoer også skifter familie hvis de bliver lavet i en almindelig uran-reaktor på jorden. Det er bare meget svært at måle på, og derfor er der stadigvæk usikkerhed om dette.

I 2011 kom der ekstra materiale ud om at hvis neutrinoerne ikke har en masse på mellem 0.28-0.6 eV, så vil universet slet ikke se ud som det gør i dag.

Så vi tager fejl et sted: Enten er der noget om skiftet i Neutrinoernes familier og universet’s opståen, vi ikke har forstået rigtigt. Eller også er der en fejl i “Standard modellen”.

Hvorfor er det så forfærdeligt hvis neutrinoen har en masse?

Fordi at betingelsen på at neutrinoen skal være masseløs er vigtig for standard modellen. Standard modellen har indtil nu været skræmmende præcis i ALT hvad den har forudsagt.

Dette er den første virkelige fejl ved modellen. Hvis dette krav ikke passer for “Standard modellen”, så er vi ikke bare ude i at der er et lille hjørne der ikke er helt rigtigt. Så er det en grundsten for modellen, der ikke passer.

Det skal man jo prøve at “reparere”. Men de eneste modeller om jeg har hørt om kan forklare en masseløs neutrino involverer “supersymmetri”.

Super-symmetriske modeller har mange andre problemer, også med “basale” områder, som f.eks. at kunne fortælle hvilke partikler der findes.

Hvorfor arbejder CERN på at finde Higgs’en

CERN arbejder på at afgøre om der findes en Higgs, fordi hvis den ikke findes, så er det endnu en pind til “standard modellens” kiste.

I 2011 har CERN arbejdet på at øge energien i deres protoner i accleratoren. Den er pt. oppe på  7 TeV (= 7.000 GeV). Samtidig har de øget antallet af protoner i accleratoren, og antallet af “kryds” så de får flere “events” ud.

Alt i alt har CERN været ude at sige at uanset om der findes en Higgs partikkel eller ikke gør, så ved de det i 2012.

Man har arbejdet på at finde Higgs partiklen i mange år. Der var indtil 2011 lavet bånd på partiklen så man ved at hvis den findes så har den en masse enten omkring 125GeV (1GeV = 1.000.000.000 eV) eller omkring 140GeV.

I bunden af 2011 var CERN ude at sige at de mente de havde fundet noget omkring ca. 125 GeV. Hvis Higgs’en nu er fundet så er det nok omkring denne masse at den vil være.

Hold da op hvor er det spændende !!

Udgivet i Uncategorized | Kommentarer lukket til Neutrinoer – pressekonference hos CERN i juli